Julkaistu: 2.10.2023

Auton korjaus vai rikkinäisen auton myynti?

Kun autoosi ilmaantuu yllättäen suurempi tekninen ongelma tai se vaurioituu, sille yleensä tilataan hinaus pois tapahtumapaikalta tutkittavaksi korjaamolle tai kotipihaan. Tämän jälkeen sinun kannattaa pohtia vaihtoehtoja: kannattaako auto korjauttaa kuntoon vai myydä sellaisenaan rikkinäisenä. Tässä artikkelissa tarkastellaan näitä kahta vaihtoehtoa ja autetaan sinua selvittämään, kumpi on kannattavampi tapa ratkaista ongelma.

Auton hinaus

Auton hinaus on prosessi, jossa viallinen tai rikkinäinen auto siirretään pois tieltä ja kuljetetaan turvalliseen paikkaan – yleensä läheiselle korjaamolle. Auton hinauspalveluita tarjoavat lukuisat toimijat ympäri Suomen. Usein suositeltu auton hinauspalvelu on määritelty joko auton hankinnan yhteydessä tai vakuutusyhtiön toimesta. 

Useimmat vakuutukset korvaavat vakuutetun ajoneuvon hinauksen lähimpään korjaamoon, jos matka keskeytyy ajoneuvon teknisen vian tai vaurioitumisen vuoksi. Kannattaa kuitenkin varmistaa hinausvakuutuksen olemassaolo ja ehdot ennen hinauksen tilaamista jolloin vältyt yllätyksiltä.

Auton vian tutkiminen ja korjaamisen kannattavuus

Kun autosi on hinattu korjaamolle kannattaa auton viat tutkia ammattilaisten toimesta ja selvittää mahdollinen kustannusarvio niiden korjaamiseksi. Mikäli kyse on edullisesta korjauksesta suhteessa auton arvoon, on se auton omistajalle usein järkevin vaihtoehto. Jos taas kustannusarvio osoittautuu yllättävän suureksi – kannattaa miettiä vaihtoehtona auton myyntiä rikkinäisenä kilpailuttamalla sen hinta palvelumme kautta.

Rikkinäisen auton myynti
– näin se käy helposti!

Auto myynti kauttamme on mahdollista myös silloin, kun auto on rikki ja se ei ole ajokuntoinen. Autoalalta löytyy useita toimijoita, jotka ovat kiinnostuneita autoista, vaikka ne olisivat vaurioituneita. Rikkinäinen auto on oikein käypää kauppatavaraa ja rikkinäisen auton myynti käy helposti ja nopeasti Vaurioauton alustan avulla. 

Portaali kokoaa yhteen paikkaan vaurioajoneuvoihin erikoistuneet toimijat, jotka tekevät kilpailevia tarjouksia juuri sinun autostasi. Rikkinäinen auto menee kaupaksi keskimääräisesti kahden arkipäivän sisällä Vaurioauto.fi sivustolla. Rikkinäisen auton myynti on perusteltua ja järkevä vaihtoehto etenkin seuraavanlaisissa tilanteissa: 

Moottorin korjauskustannukset liian suuret: Jos auton korjaaminen maksaisi enemmän kuin ehjän auton markkina-arvo olisi, on se järkevää myydä rikkinäisenä. Tämä on hyvin yleistä esimerkiksi moottorivaurioisten autojen osalta.

Esimerkki palvelustamme:

 • Auton markkina-arvo ehjänä 6.200€ 
 • Vaihtomoottorin kustannusarvio asennettuna 6.740€
 • Kyseisestä autosta saatiin palvelumme kautta myymällä se rikkinäisenä 2.820€

Useampi tekninen vika: Jos autossasi todetaan useampi tekninen tai yksittäinen erittäin kallis mekaaninen vika, kuten moottorivaurio, ei auton korjaaminen välttämättä ole kannattavaa sen arvo ja korjauksen riskit huomioiden. 

Mikäli et halua käyttää auton korjaukseen enää rahaa – tällöin kannattaa kilpailuttaa kauttamme autosta ostotarjous päätöksenteon tueksi.Tällaisia vikoja on esimerkiksi:

 • Moottori rikki
 • EcoBoost-moottori rikki
 • Vaihteisto rikki
 • Mekatroniikka rikki
 • DSG-vaihteisto rikki
 • Kytkin rikki
 • Jakohihna poikki
 • Jakoketju venynyt
 • TFSI öljynkulutus

Vaurioauton kautta myytyjen rikkinäisten autojen tyypillisimpiä moottori- tai vaihteistovikoja aiheuttavat Ecoboost-moottori ja DSG-vaihteisto. Samoin yleisiä autoja palvelussamme on autot, jotka ovat hylätty katsastuksessa. Näissä tilanteissa autosta on yleensä tullut pitkä ja kallis vikalista ja korjaaminen ei enää ole kannattavaa.

Autojen tyyppivikoihin voit tutustua esimerkiksi Autoliiton Moottori-lehden sivuilta: https://moottori.fi/tyyppiviat/

Kiinnostava kohde autopurkaamoille tai harrastajille: Joissakin tapauksissa rikkinäinen auto voi olla tietämättäsi erittäin kiinnostava kohde autopurkamolle tai harrastajille kyseisen automallin varaosien kysynnän tai vaikean saatavuuden takia. Tällöin voit saada siitä yllättävänkin suuren rahallisen korvauksen myymällä sen korjaamattomana.

Nopea myynti: Rikkinäisen auton myynti on usein nopeampaa kuin ehjän ja kalliimman korjatun auton. Lisäksi auton korjauksessa voi mennä odotettua pidempään esimerkiksi varaosien saatavuuden takia.

Kertakorvaus vakuutuksesta: Jos kyse on pelti- tai kolarivauriosta, joiden osalta autossa on korvaava vakuutus, on auton myyminen vakuutusyhtiölle kertakorvausta vastaan usein myös mahdollista. Varsinkin vanhempien autojen osalta tämä on oikein tyypillinen vaihtoehto.

Korjauksen riskit ja mahdolliset lisäkustannukset: Kun ajoneuvoon suoritetaan suurempi korjaustyö esimerkiksi mekaanisen tai teknisen vian osalta, saattaa korjauksen edetessä kustannusarvio kasvaa alkuperäisestä, jos vika onkin oletettua laajempi tai se on aiheuttanut muitakin vaurioita, joita ei alun perin huomioitu.

Lopullinen päätös riippuu monista tekijöistä, kuten autosi kunto, korjauskustannukset ja henkilökohtaiset mieltymykset. On tärkeää punnita näitä seikkoja ennen päätöksen tekemistä.

Jos korjauskustannukset ovat kohtuuttoman suuret ja auto on saavuttanut elinkaarensa lopun, rikkinäisen auton myyminen voi olla järkevin vaihtoehto. Toisaalta, jos auton hinaus ja korjaaminen ovat kohtuullisen hintaisia, voit saada paremman hinnan myymällä auton korjattuna.

Mikäli sinua kiinnostaa auton myynti rikkinäisenä kauttamme, niin se käy helposti ja luotettavasti ilmoittamalla auto myyntiin palvelussamme.

Pyydä ostotarjous

Lisää luettavaa

11.12.2023
Neljä vinkkiä edustavien myyntikuvien ottamiseen

Myyntitilastojemme mukaan rikkinäinen auto menee paremmin kaupaksi, jos myytävästä kohteesta on lisätty edustavat kuvat.

Lue lisää
8.11.2023
Rikkinäisen auton myynti Vaurioauto portaalin avulla

Menikö autosi niin perinpohjaisesti rikki, että sen korjaaminen ei ole enää kannattavaa?

Lue lisää
2.10.2023
Auton korjaus vai rikkinäisen auton myynti?

Kun autoosi ilmaantuu yllättäen suurempi tekninen ongelma tai se vaurioituu, sille yleensä tilataan hinaus pois tapahtumapaikalta tutkittavaksi korjaamolle tai kotipihaan.

Lue lisää